Skötselguide Kashmir

En komplett skötselguide kashmir med allt du behöver veta för att ta hand om ditt kashmirplagg

Vi vet.. Kashmirplagg är generellt lite dyrare än andra kläder/accessoarer. Det som är bra är dock att de ha en otroligt kvalité och om de tas om hand på rätt sätt är de en investering som kommer hålla sig i årtal. Färg och passform kan hålla på ett sätt som andra material inte kommer i närheten av och tyget kan faktiskt bli mjukare och bättre över tid. Därför har vi satt ihop en skötselguide för kashmir med allt du behöver veta om hur du tar hand om ditt kashmirplagg med allt från tvättråd till tips om förvaring. För visst vill du väl kunna använda din dyrgrip i många år framöver? 

Så.. Var börjar vi?


TIPS & TRICKS

1. Vila ditt plagg

Precis som du behöver vila varje natt behöver också ditt kashmirplagg vila. Vi rekommenderar att du inte använder ett specifikt kashmirplagg mer än två gånger i veckan och aldrig två dagar i rad.

2. Lufta plagget innan du lägger undan det

Fukt, damm och andra partiklar som kan komma från vår kropp drar till sig malar. Se därför till att lufta plagget innan du lägger undan det och att det är helt torrt.

3. Starta krig mot ohyran

Det finns ingenting värre än att ta upp ett plagg som man älskar för att märka att något lite odjur har gjort ett hål i det. Det första du borde göra är att se till att den plats du tänkt förvara plagget är rent. Torka ut den låda eller plats du valt noggrant med en trasa. Spraya gärna även med insektsspray. Därefter kan du lägga rödcedertärningar eller använda rödcederspray i lådan. Det skrämmer bort ohyran och är även miljövänligt.

4. Förvara ditt kashmirplagg liggandes, inte hängandes

Om kashmirplagg förvaras hängandes riskerar fibrerna att sträcka ut sig. Förvara därför alltid ett kashmirplagg liggandes

5. Lägg plagget i en påse

Ett annat tips om du vill undvika ohyra är att förvara ditt kashmirplagg i en påse. Vet du med dig att plagget kommer ligga än längre tid (typ 3 månader) se till att använda en påse som andas. Andas inte påsen riskerar temperaturskillnader att göra så att luften kondenseras inne i påsen. Detta torkar ut tyget och kan leda till missfärgningar över tid.

6. Förvara INTE plagget i en kartong av well papp

Dessa är nämligen inte PH-neutral vilket gör att tyget kan reagera med allt alkalin i kartongen.

7. Slipp noppor

Alla ullplagg noppar till en början. Det har ingenting med dålig kvalité att göra utan det beror på att kortare fibrerna i garnet lossnar och kryper upp till ytan. Ofta är detta resultat av ett någonting gnuggas emot tyget. För att få bort nopporna rekommenderar vi att man använder en s.k. ullkam/noppkam. Genom att vårda tyget på detta sätt kommer det till och med bli bättre med tid, då endast det långa finaste fibrerna lämnas kvar.

 


TVÄTTRÅD FÖR KASHMIR – HANDTVÄTT

I motsatt till vad många tror är det inte kemtvätten du ska vända dig till när du vill få ditt kashmirplagg rent. Kemtvättar använder ofta kemikalier som sliter på tyget och förstör fibrerna. Vi rekommenderar att man tvättar plagget mellan ungefär var fjärde användning. För bästa resultat är det tillbaka till den gamla goda tiden som gäller: Handtvätt.

Gör såhär för bästa resultat:

1. Gör rent ditt handfat

Vi handtvättar för att vi bryr oss om plagget och det skulle vara ett så dumt misstag om vi försöker tvätta något i ett handfat eller balja som inte är rent från början. Badrumshandfat är mästare på att samla åt sig kemikalier som vi använder i vårt vardagliga liv och vi vill inte ha dem i kontakt med vår älskade. Så gör rent handfatet och fyll upp det med kallt vatten.

2. Använd ull- eller babyshampoo

Vi rekommenderar alltid att använda ett särskilt ullshampoo för denna typ av tvättar. Något annat som dock också fungerar bra är babyshampoo. Det kanske låter lite roligt, men babyshampoo är bra på det sättet att det är väldigt skonsamt mot tyget och oftast fritt på kemikalier.

Häll i lite ull/baby-shampoo i det kalla vattnet. Rör om lite och låt det lösas upp till fullo. När det är helt upplöst sänker du ner plagget i vattnet och masserar försiktigt med fingertopparna. VAR NOGA MED ATT INTE DRA I TYGET DÅ DET STRÄCKER UT FIBRERNA OCH PLAGGET KAN FÖRLORA SIN PASSFORM. 

Låt sedan plagget ligga i blöt i ungefär 10 minuter. 

3. Skölj under rinnande vatten

När det har legat i blöt ett tag så tar du upp plagget och sköljer det under kallt rinnande vatten. Var noga med att få ut alla spår av det som du har använt som tvättmedel. När du tror att du har fått ut allt så kan du trycka försiktigt på tyget för att få ut lite vatten. Det är även här viktigt att du inte vrider eller drar i tyget då det sträcker ut fibrerna och plagget förlorar sin form. 

4. Torka inrullad i en handduk

Ta nu ditt blöta plagg och lägg ut det på en torr och ren handduk. Börjar rulla in plagget medans du trycker försiktigt på handduken för att få ut vatten ur plagget. Fortsätt med detta tills plagget är helt inrullat. 

När du gjort detta kan du rulla ut handduken och lägga plagget för att lufttorka. Häng inte upp plagget och undvik att lägga det i direkt solljus eller annan värmekälla.

5. Kemtvätt vid speciellt svåra fläckar

Om det är så att du har specifika fläckar som inte går bort så råder vi dig trots allt att ta ditt kashmirplagg till kemtvätten. Se bara till att försäkra dig om att du tar det till en kemtvätt som vet vad de gör så att de inte förstör plagget!

 


TVÄTTRÅD FÖR KASHMIR – MASKINTVÄTT

Även om vi helst ser att man använder sig utav riktigt handtvätt så är det fortfarande möjligt att tvätta kashmir i maskin.

Väljer man maskintvätt är det detta som gäller:

1. Handtvätt- eller ullprogram

De flesta maskiner har antingen ett handtvätt- eller ullprogram att välja på. Det är mycket skonsammare än vanlig maskintvätt och centrifugerar inte lika mycket. Centrifugering är någonting man vill undvika! 

1. Aldrig över 30 grader

Vilket program du än kör så ska du aldrig tvätta kashmir i över 30 grader. 

2. Använd aldrig sköljmedel

Sköljmedel är strikt förbjudet.